Kiemelt hírek

A TTIK hallgatóinak szavazata alapján idén Dr. Kriska Olivér érdemelte ki az Aranykréta Díjat.

A Természettudományi és Informatikai Kar Kari Tanácsa 2024. június 7-i ülésén — a TTIK hallgatóinak szavazata alapján — kiemelkedő színvonalú oktató-nevelő munkájának elismeréseként a Természettudományi és Informatikai Kar Aranykréta Díját adományozta Dr. Kriska Olivérnek.


A Gazdaság-és Társadalomföldrajz Tanszék összes munkatársa nevében szívből gratulálunk és további eredményes munkát, lelkes és elhivatott hallgatókat kívánunk!

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács (a továbbiakban: Térségi Fejlesztési Tanács) a természetes vízmegtartó megoldások ösztönzése és fontosságának tudatosítása érdekében pályázatot hirdet alapszakos és mesterszakos hallgatók részére.

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy szeretve tisztelt kollégánk Dr. Csapó Tamás, egyetemi magántanár, a Berzsenyi Dániel Főiskola, később a Nyugat-Magyarországi Egyetem, illetve az ELTE SEK volt tanszékvezetője, a hazai településföldrajz kiemelkedő alakja életének 71. évében elhunyt.

A Szeged.hu hírportál "Magyar zseni" rovata legfrissebb részében összefolgaló készült Kovács Zoltán akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár Földrajz 100 Szeged – A szegedi földrajzi felsőoktatás centenáriuma című szakmai konferencián elhangzott előadását ezekről a kutatásokról.

Tudományos konferenciát rendeztek a Szegedi Tudományegyetemen „FÖLDRAJZ 100 Szeged - A szegedi földrajzi felsőoktatás centenáriuma” címmel 2024. április 26-án, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetében. A konferencia bemutatta a 2024 évben centenáriumát ünneplő földrajzos (földrajztanár és geográfus) képzés a Dél-Alföldi régió társadalmi, gazdasági fejlődésében betöltött szerepét.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy meghirdetésre került a Pannónia Ösztöndíj Program. A részletek a hírre kattintva elérhetők.

A beszélgetés 22:10 perctől kezdődik. Az interjúban Kovács Zoltán akadémikus életpályájáról és szakterületéről, a városi térfolyamatok kutatásáról beszél.

Kecskeméten tartották az Archenerg Klaszter 2024-es tisztújító ülését, ahol Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Karának dékánja vette át a klaszter elnöki tisztségét. Az alelnöki pozíciók közül pedig egyet Dr. Nagy Gyula, az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter Élethosszig Tartó Tanulás Fejlesztési Program vezetője és a Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusa látja el.

A Geodesign kurzus egy szabadon választható tárgy volt a 2023/2024-es tanév első szemeszterében, amelyet minden Földrajz és Földtudományi intézeti hallgató felvehetett. A kurzus célja az volt, hogy olyan programokat ismerjenek meg és tanulják is meg használni a hallgatók, amik a képzés során nem kerülnek előtérbe. Ezeknek a programoknak a használata pluszt jelent akár a képzést illetően, aakár a későbbi munkájuk során.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Szeged Első Közösségi Gyűlését, az SZTE Phoenix H2020-as projektje keretében, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata partnerségében és az Enrawell Consulting Kft. szervezésében.

Jövő héten Tanszékünk 2 kollégája, Dr. Boros Lajos és Dr. Nagy Gyula is előad aktuális és mindennapjainkat érintő témákban, egy érdekes szakmai beszélgetés során. Részleteket a csatolt plakáton láthattok!

Várunk minden érdeklődőt!

A Délmagyar Podcast legújabb műsorának vendége Dr. Nagy Gyula kollégánk volt. A beszélgetés során szó volt arról, hogy milyen a lakáshelyzet ma Magyarországon, így Szegeden és környékén. Többek között szóba kerül az is, hogy miért vannak üresen álló lakások, melyeknek van tulajdonosa. Megvitatták továbbá, hogy lehet-e az olasz és spanyol mintára Magyarországon is bevezetni az egy eurós lakásvásárlási lehetőséget.

November 10-én a turizmus-vendéglátás szakos GTK-s hallgatóink, valamint Földrajz BSc-s hallgatóink a Régió- és településmarketing kurzus keretében Budapestre látogattak. Megismerkedtek a Bartók-negyeddel, mint kulturális városrész, annak identitásának és márkájának elemeivel. A Városligetbe látogatva a Liget Projekt hatásait hallgathatták meg városfejlesztés és Budapest, mint márka szemszögéből, betekintve az üzemeltetés kérdéseibe és konfliktusaiba. Végül pedig a Budapest Brand Zrt. mutatkozott be, megismertük feladatait, működését. Köszönjük a részvételt minden hallgatónak, vendéglátóinknak pedig a tartalmas és tanulságos információkat!

A Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya mindenkit meghív soron következő előadóülésére, amelyet Dr. Nagy Gyula tart Albánia: a kétarcú világ címmel.
Mindenkit szeretettel várunk!

Két szegedi egyetemi oktató is tagja volt annak az öttagú zsűrinek, amely döntött idén a Településfejlesztési Díjakról. Dr. Boros Lajos egyetemi docensnek és Dr. Nagy Gyula egyetemi adjunktusnak, a Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke munkatársainak több mint 150 önkormányzati szakember, közel 20 médium és 23 inspiráló, példamutató projekt közül kellett választania.

Tanszékünk által indított öt hallgatónk mindegyike díjazott lett a Veszprémben megrendezett országos versenyen. Az öt tagozatból háromban induló szegedi diákok mindhárom szekcióban elhozták a legjobbnak járó díjat. Ráadásul a Településföldrajz tagozatban az első három helyezett szegedi. Büszkék vagyunk a hallgatói sikerekre és egyúttal gratulálunk a témavezetőknek és a tanszéki kollektívának, akik a belső felkészítőkön segítették a hallgatók munkáinak kiérlelését.

A Magyar Földrajzi Társaság 146. közgyűlése a tehetséggondozás területén kiemelkedő tevékenysége, lelkes közéleti és a Magyar Földrajzi Társaság életében végzett tevékenységéért Dr. Nagy Gyula egyetemi adjunktus részére a Pro Geopraphia oklevelet adományozta.

A Szegedi Tudományegyetemen teljesedett ki Dr. Kovács Zoltán pályafutása, akit a Magyar Tudományos Akadémia 195. Közgyűlésén, 2022. május 3-án az MTA rendes tagjának választottak.

A Magyar Tudományos Akadémia 195. Közgyűlésén, 2022. május 3-án prof. Dr. Kovács Zoltán tanszékvezető egyetemi tanárt, az MTA levelező tagját az MTA rendes tagjának választották.

Az újonnan megválasztott akadémikusokról és a választás módjáról az alábbi linken lehet bővebben olvasni:

https://mta.hu/kozgyules2022/bemutatjuk-a-magyar-tudomanyos-akademia-uj-tagjait-112124


Az akadémikus választásról többek között a Kari honlap is beszámolt, melyett IDE kattintva olvashatnak.

Tegnap került sor a Kiváló TDK Szervezői Díjak átadására, ahol tanszékünk oktatója, Dr. Bajmócy Péter, egyetemi docens is kitüntetésben részesült.

A díjat a felsőoktatási intézményekben és karaikon folyó tudományos diákköri tevékenységet szervező munkatársak elismerésére alapította 2013-ban az OTDT. A TDK Szervezői Díjat azok az intézményi/kari TDT-elnökök,- titkárok, -felelősök és -koordinátorok nyerhetik el, akik helyi és/vagy országos szinten kimagasló színvonalú szervezői munkát végeznek. A díjakat Szendrő Péter, az OTDT örökös elnöke, valamint Szabó István az – az OTDT Titkárságnak is helyet adó – NKFI Hivatal elnökhelyettese adta át.

Szívből gratulálunk az elismeréshez!


A National Atlas of Hungary Society kötete első helyezett lett az International Cartographic Association konferencián, Firenzében, a szakmai közönség szavazatainak kategóriájában.

2021. november 24-én tartotta meg az OTDT a 35. OTDK befejezése alkalmából rendezett kitüntetés átadó ünnepi ülését, hagyományosan a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében.

A Földrajzi és Földtudományi Intézet - Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék oktatója, Dr. Nagy Gyula, egyetemi adjunktus is kitüntetésben részesült, akit a tudományos diákköri tevékenységet segítő munkájáért Mestertanár Aranyéremmel jutalmaztak.

Elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának „Társadalom” című új kötete, amelynek elkészítésében mind a fejezetszerkesztői, mind a szerzői munkákban az SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék számos munkatársa részt vett.