fejlec

Kreatív ábrázolási eszközök: Geodesign kurzus az SZTE-n

A Geodesign kurzus egy szabadon választható tárgy volt a 2023/2024-es tanév első szemeszterében, amelyet minden Földrajz és Földtudományi intézeti hallgató felvehetett. A kurzus célja az volt, hogy olyan programokat ismerjenek meg és tanulják is meg használni a hallgatók, amik a képzés során nem kerülnek előtérbe. Ezeknek a programoknak a használata pluszt jelent akár a képzést illetően, aakár a későbbi munkájuk során.

Az első program a Blender volt és ez egy 3 dimenziós grafikai program. Általában mese karaktereket és animációkat vagy az űrben játszódó harcjelenteket készítenek a segítségével, de a kurzus során térképek készítésére használtuk a Blendert. Először egy-egy ország 3D-s természetföldrajzi térképe készült el, majd foglalkoztunk társadalomföldrajzi problémával is (London co2 kibocsátása).


A kurzus második etapja során a hallgatók bepillantást nyerhettek a Cities: Skylines I-II játékokba és abba, hogy miképpen alkalmasak ezek a városi folyamatok megfigyelésére, esetleg szimulálására. Ezt követően a Unity nevű fejlesztőkörnyezettel ismerkedtek meg. Ezt a programot alapvetően számítógépes játékok készítésére használják, viszont alkalmas arra is, hogy egy saját real-time modellt készítsünk vele, legyen szó természetföldrajzi vagy társadalomföldrajzi folyamatról. A kurzus során csak a legalapvetőbb funkciókat tanultuk, a domborzatkészítést, illetve a statikus elemek importálását és elhelyezését.


A félév utolsó harmadában a kurzus résztvevői megismerkedtek az ArcGIS Online használatával. Regisztráció után ingyenesen hozzáférhető eszközök segítségével látványos és könnyen létrehozható térképeket tanultak meg készíteni. Továbbá a StoryMaps megismerésével többek között lehetőségük nyílt különböző településfejlesztési vagy turisztikailag releváns projektek és helyek látványos bemutatására, értékelésére, amelyek végeredménye egy bárki által megtekinthető weboldal lett.


A hallgatói StoryMapsek az alábbi linkeken tekinthetők meg:

https://storymaps.arcgis.com/stories/65087a6c56b64b47894d98c510fb82f6

https://storymaps.arcgis.com/stories/c3e0eed977cd477babd13830e0f55019

https://storymaps.arcgis.com/stories/2e7feac7eb874de386885bc00d4b86da