Tesz_Dij_1

Miniszteri védnökség alatt adtak át díjat a Szegedi Tudományegyetem földrajzos oktatói

Két szegedi egyetemi oktató is tagja volt annak az öttagú zsűrinek, amely döntött idén a Településfejlesztési Díjakról. Dr. Boros Lajos egyetemi docensnek és Dr. Nagy Gyula egyetemi adjunktusnak, a Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke munkatársainak több mint 150 önkormányzati szakember, közel 20 médium és 23 inspiráló, példamutató projekt közül kellett választania.

Június 13. a magyar településfejlesztés ünnepe – mondta el Szebeni Dávid, a Településfejlesztési Szövetség elnöke a Településfejlesztési Díj országos átadó ünnepségén Budapesten. A Szövetség idén már a harmadik évben hirdette meg a Településfejlesztési Díj pályázatot. A beérkezett pályamunkák elbírálásában és a díjak átadásában is részt vettek Dr. Boros Lajos egyetemi docens és Dr. Nagy Gyula egyetemi adjunktus a Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének munkatársai.

Navracsics Tibor védnöksége alatt és a miniszter megnyitójával indult a Településfejlesztési Díj átadója. „A kormányzati politika tervezésénél és ezen belül a fejlesztéspolitika hangsúlyainak meghatározásánál figyelembe kell venni az ország egyes részeinek regionális, kulturális és karakterbeli eltéréseit – hangsúlyozta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Településfejlesztési Szövetség (TESZ) által alapított Településfejlesztési Díjak átadásán. Navracsics Tibor kifejtette, az egyes térségek, települések fejlettségbeli, kulturális profilja alapján az ország rendkívül heterogén. Hozzátette, a település kifejezés értelmezése a közigazgatási, közösségi egység mellett egyre inkább térségi jellegűvé válik, ahol az egyes települések nem szigetelődnek el.”

Tesz_Dij_NT

A rendezvényen felszólalt Gombos Márk az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára a formálódó magyar építészetről szóló törvényjavaslatot mutatta be. Kifejtette, hogy a törvényjavaslat a „Jót s jól!” elve köré épül. A törvényjavaslat alkotása során a minisztérium több mint 100 véleményező szerv 2700 észrevételét vizsgálta meg és építette be a koncepcióba.

A formális programok után következett a Különdíjak és a Díjak átadása.

Tesz_Dij_1__54

Az öt tagú zsűriben jogász, építész, településfejlesztő, településmérnök és településüzemeltetési szakemberek vesznek részt, akik a településfejlesztő projekteket többféle szempont alapján bírálják el. "Idén sem volt könnyű dolgunk, mert közel száz beérkezett pályamunka közül kellett kiválasztani azokat, amelyek a leghatékonyabb forrásfelhasználás mellett a helyi közösségért, a települések harmonikus fejlődéséért a legtöbbet tesznek" fejtette ki Nagy Gyula, aki a Földrajz BSc és Geográfus MSc képzésekben a településfejlesztés és városfejlesztés gyakorlatok oktatója.

Tesz_Dij_1__90

"Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy sok kreatív és szakmailag is kiváló projekt érkezett be, melyek mögött több esetben korábbi hallgatóink álltak. Felemelő érzés látni, hogy azok a fejlesztési elvek, amelyeket az órákon tanítuk a mindennapokban, a gyakorlatban is érvényesülnek és egy-egy ilyen fejlesztésben is visszaköszönnek egykori hallgatóink által" – mondta el Boros Lajos, aki többek között Európai Uniós alapismereteket és Turizmus alapismereteket is oktat. "A díjátadó után több üzenetet is kaptam egykori hallgatóinktól, hogy látták a díjátadót és hogy örülnek, hogy láttak minket, de az öröm kölcsönös, mert valószínűleg azért látták a díjátadóról szóló híreket és a képeket, mert az ő településük, ahol dolgoznak, szintén díjazott lett, amiben nekik igen nagy szerepük van" - fejtette ki Nagy Gyula. "Talán ez a képzésünk igazán nagy sikere" - mondta Boros Lajos.

 Tesz_Dij_1__117

A Szegedi Tudományegyetem 2022-ben kötött együttműködési megállapodást a többek között Miniszterelnökség által is támogatott Településfejlesztési Szövetséggel, mely minden évben meghirdeti a gyakornoki programját, ezzel támogatva az egyetemen tanuló földrajzos hallgatók szakmai gyakorlati lehetőségeit és a gyakorlatorientált képzés megvalósulását.

SZTEinfo

Fotó: Településfejlesztési Szövetség (TESZ)