Izland

A Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya tisztelettel meghívja Önt a 2022. november 17-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő előadóülésére

Karancsi Zoltán: IZLAND A TŰZ ÉS A JÉG FÖLDJE

Izland az egyik legfiatalabb szárazföld ott, ahol nem is kéne lennie. A szigetet a tűz szülte és a jég alakítja ma is, hiszen itt találjuk Európa legnagyobb jégtakaróját. Itt választja szét egy hasadékvölgy az Eurázsiai- és az Észak-amerikai kőzetlemezt. 100 000 km2-nyi területének 80%-a lakatlan, mert csupán 360 000-ren lakják még ma is, annak is több, mint fele a fővárosban, Reykjavíkban él és a mai napig hisznek a földalatti üregekben élő trollokban (elfekben, manókban). Legzöldebb országként kizárólag megújuló energiaforrásokat hasznosítanak mert mindenki tiszteli és védi a természetet. Őseik itt hozták létre a világ első demokratikus parlamenti rendszerét. Az előadás ebbe a különleges világba kalauzol el.


AZ ÜLÉS HELYE:

Szeged, Egyetem utca 2-6. Ady-téri épület Földtudományi Nagyelőadó


Dr. Mucsi László elnök

Dr. Pál Viktor titkár

Friss Hírek

A HÉTFA Kutatóintézet idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat hatásvizsgálat elkészítésében, amelyhez kérdőívezőket keresünk a programok idejére, különböző helyszínekre.

Ebben az évben szeptember 29-30-án kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája. A kérdőívezésre szeptember 29-én, pénteken délután kerül sor.

A felkészítési alkalmak várhatóan szeptember 22-én 14:00 és szeptember 26-án 17:00 órakor lesznek majd (választható, hogy melyiken veszel részt).

Az idei helyszínekről és programokról a folyamatosan frissülő Kutatók Éjszakája honlapon tájékozódhatsz.

Amennyiben tudnád vállalni a munkát, kérlek, jelezz vissza a csiteblanka@hetfa.hu és kutatokejszakaja@hetfa.hu e-mail címre legkésőbb szeptember 21-ig.

Kövess minket

Facebook YouTube