A Magyar Földrajzi Társaság januári előadása

2020. január 30-án (csütörtökön) 17 órától
Csikós Nándor tart előadást ZÖLD JÖVŐ KÉRDŐJELEKKEL: Tanulmányút egy földrajzi konferencián Észak-Németország energia tájain címmel a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya szervezésében.

Az előadás helyszíne: Krajkó Gyula tanterem (Szeged, Egyetem utca 2. Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, III. emelet)


Hogyan képzelhetjük el a „zöldebb” jövőt? Miként kapcsolódik össze egymással a High Tech ipar és a környezetvédelem? Lehetnek-e negatív környezeti hatásai a táj „zöldítésének”? Mit értünk energia tájak alatt? Hogyan készül a német gazdaság a klímaváltozás kihívásaira? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a szerző előadásában.
Észak-Németországban már a 2000-es évek eleje óta komolyan támogatják a megújuló energiaforrásokat. Az előadás bemutatja, hogy a bio- és szélenergia hogyan alakította át a tájat, és e folyamatnak milyen környezeti következményei vannak. Megismerkedhetünk olyan vállalkozásokkal, amelyek az környezetbarát megoldások kidolgozásában az élen járnak. Megtudhatjuk például, hogy biogázból és szélenergiából hogyan lehet hidrogént előállítani, milyen az önvezető ökobusz és a karbon kibocsátás mentes mezőgazdaság. A hallgatóság betekintést nyerhet a Német Földrajzi Kongresszus programjába, mely jól reprezentálja a földrajzi kutatások jelen trendjeit Németországban. Az előadó egy kirándulásra is elkalauzolja a hallgatóságot, mely során néhány németországi, és talán hazánkban is adaptálható esettanulmányon keresztül kapunk képet a megújuló energiaforrások jövőjéről.

Friss Hírek

A HÉTFA Kutatóintézet idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat hatásvizsgálat elkészítésében, amelyhez kérdőívezőket keresünk a programok idejére, különböző helyszínekre.

Ebben az évben szeptember 29-30-án kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája. A kérdőívezésre szeptember 29-én, pénteken délután kerül sor.

A felkészítési alkalmak várhatóan szeptember 22-én 14:00 és szeptember 26-án 17:00 órakor lesznek majd (választható, hogy melyiken veszel részt).

Az idei helyszínekről és programokról a folyamatosan frissülő Kutatók Éjszakája honlapon tájékozódhatsz.

Amennyiben tudnád vállalni a munkát, kérlek, jelezz vissza a csiteblanka@hetfa.hu és kutatokejszakaja@hetfa.hu e-mail címre legkésőbb szeptember 21-ig.

Kövess minket

Facebook YouTube