A Magyar Földrajzi Társaság novemberi előadása

2019. november 28-án (csütörtökön) 17 órától
Dr. Szilassi Péter tart előadást A SÁNTA DERVIS, ÉS EGY HALDOKLÓ TÓ NYOMÁBAN: ÜZBEGISZTÁN 2019 címmel a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya szervezésében.

Az előadás helyszíne: Krajkó Gyula tanterem (Szeged, Egyetem utca 2. Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, III. emelet)


1863 nyarán egy végletekig kimerült, elcsigázott zarándokot köszöntöttek a szent embereknek kijáró tisztelettel a khivai kán udvarában. A sánta dervis valójában neves orientalistánk, Vámbéry Ármin volt, aki Nagy Sándor óta első európaiként jutott el Közép-Ázsia rettegett kánságaiba. Vámbéry számtalanszor került életveszélybe viszontagságos útja alatt. A szomjhaláltól perzsa rabszolgák mentették meg, a Buharai emír haragjától kiváló nyelvtudása és lélekjelenléte.
A 156 évvel később tevék helyett terepjárón jártuk be Vámbéry nyomdokain Földünk egyik legnagyobb környezeti válságterületét, az egykor 100 Balaton méretű, mára már tizedére apadt Aral-tó halott medrét, és a környező sivatagokat. Láttuk Szamarkand, Buhara és Khiva pompázatos oázisvárosait, ragyogó palotáit, mecseteit, medreszeit. Álltunk megilletődötten Nagy Sándor erődjének bástyáján, próbáltuk megfejteni a négyezer éves sivatagi sziklarajzok titkát. Jártunk kikötőben, ahol a halászhajók már negyven éve rozsdásodnak, és amitől a tópart immár 200km-re található. Buharában 600km-es távolságból figyeltük, amint egy űrrakéta elhagyja Földünk légkörét. Apró képek egy varázslatos időutazásról a bronzkortól egészen a XXI. századig. Az előadás során a Vámbéry nyomában emlékexpedíció élményeit, sokszor itthon is megszívelendő tapasztalatait osztjuk meg a közönséggel.

Friss Hírek

A HÉTFA Kutatóintézet idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat hatásvizsgálat elkészítésében, amelyhez kérdőívezőket keresünk a programok idejére, különböző helyszínekre.

Ebben az évben szeptember 29-30-án kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája. A kérdőívezésre szeptember 29-én, pénteken délután kerül sor.

A felkészítési alkalmak várhatóan szeptember 22-én 14:00 és szeptember 26-án 17:00 órakor lesznek majd (választható, hogy melyiken veszel részt).

Az idei helyszínekről és programokról a folyamatosan frissülő Kutatók Éjszakája honlapon tájékozódhatsz.

Amennyiben tudnád vállalni a munkát, kérlek, jelezz vissza a csiteblanka@hetfa.hu és kutatokejszakaja@hetfa.hu e-mail címre legkésőbb szeptember 21-ig.

Kövess minket

Facebook YouTube