FeT_2019_hatodik

Földrajz és Te 2019 - hatodik előadás

A 2019-es Földrajz és Te programsorozatunk hatodik eseményére november 12-én (kedden) 18:30-tól kerül sor, melynek keretében két izgalmas téma is terítékre kerül. Enyedi Fruzsina: A zajnak soha nincs gazdája? Gracsek Alexandra: A bűnözés földrajza címmel tart előadást.

A zajnak soha nincs gazdája? - A városi zajterhelés társadalmi kihívásai (Enyedi Fruzsina)


A város moraja, hangja az adott város hangulatára jellemző, a mindennapi élethez és a kulturális tevékenységekhez kötődő hangok egyaránt fontosak, és befolyásolják az ott élők életminőségét. A városi zajt csökkenteni, a hangokat viszont védeni kell. Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre a zaj mérésére, befolyásolására?

A bűnözés földrajza – A kriminálgeográfia alkalmazhatósága különböző földrajzi léptékeken (Gracsek Alexandra)


A kriminálgeográfia tudományági besorolása a mai napig vitatott. Kriminológia? Geográfia? Valójában mindkettőhöz köthető. Az ismeretterjesztő előadás során kiderül, hogy a fiatal tudományág hogyan alakult ki, valamint szemléletes térképeken megnézzük, hogy világ – és regionális szinten hogyan változott a bűnözés intenzitása az utóbbi években, továbbá, hogy milyen okokkal magyarázhatók a jelentős területi különbségek. Az előadás második felében Szeged bűnözési térképe alapján keressük a választ arra a kérdésre, hogy helyi szinten a településszerkezet sajátosságai hogyan befolyásolhatják a közterületen elkövetett bűncselekmények előfordulását.


Helyszín: Krajkó Gyula tanterem

Friss Hírek

A HÉTFA Kutatóintézet idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat hatásvizsgálat elkészítésében, amelyhez kérdőívezőket keresünk a programok idejére, különböző helyszínekre.

Ebben az évben szeptember 29-30-án kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája. A kérdőívezésre szeptember 29-én, pénteken délután kerül sor.

A felkészítési alkalmak várhatóan szeptember 22-én 14:00 és szeptember 26-án 17:00 órakor lesznek majd (választható, hogy melyiken veszel részt).

Az idei helyszínekről és programokról a folyamatosan frissülő Kutatók Éjszakája honlapon tájékozódhatsz.

Amennyiben tudnád vállalni a munkát, kérlek, jelezz vissza a csiteblanka@hetfa.hu és kutatokejszakaja@hetfa.hu e-mail címre legkésőbb szeptember 21-ig.

Kövess minket

Facebook YouTube