FET_2018_dec05_FB

Földrajz és Te programsorozat, záró esemény

A Földrajz és Te 2018 programsorozatunk záró rendezvényét dec. 5-én 18 órától tartjuk Tanszékünk kistermében. Kriska Olivér a határról, mint megosztó látványosságról tart előadást, Martyin-Csamangó Zita a számokban "fürdet meg" bennünket, Vida Györgytől pedig megtudhatjuk, hogy milyen folyamatok alakítják választókerületi határainkat?

Az előadások után légy vendégünk egy finom forralt borra!

Kriska Olivér: Megosztó látványosság – Határok a világ minden tájáról. A határ mint a művészet tere és mint turisztikai célpont.

A határok jelentősége és jelentése koronként változik. Napjainkban az államhatárok biztonságpolitikai szerepének megnövekedése mellett a határok komplex, társadalmilag (újra)termelt (bordering), és érzékelt, a helyi lakosok mindennapi életét befolyásoló szerepköre került előtérbe. Ugyanakkor a határok nem csak egyszerű fizikai, adminisztratív vonalak, zónák, hanem nagyon sok esetben látványosságok, amelyet a helyi lakosság és a turisták is szívesen meglátogatnak.
Az előadás során megosztó látványosságként tekintünk majd a határokra a világ minden tájáról kiemelve példákat.

Martyin-Csamangó Zita: Fürödjünk…a számokban! A statisztikák tükrében milyen társadalmi-gazdasági változások figyelhetők meg a XXI. században a hazai fürdővárosokban?

A turizmus nemzetgazdaságban betöltött szerepének felértékelődésével egyre több település helyez nagy hangsúlyt az idegenforgalomra. A turisztikai fejlesztések leggyakrabban az adott terület természeti adottságaira épülnek, így hazánkban sok helyen indult meg fürdőfejlesztés. Ezek a fejlesztések a fürdővárosok életében különböző mértékű és jellegű társadalmi és gazdasági változásokat okoztak, előadásomban ezt mutatom be statisztikai adatok segítségével. A kutatás egyik fő célja feltárni, hogy a turisztikai fejlesztések indukálta társadalmi-gazdasági változások hogyan és mennyire vizsgálhatók statisztikai módszerekkel, és melyek azok a mutatók, amelyek a legalkalmasabbak a folyamatok jellemzésére?

Vida György: Választókerületi határok... határtalanul? Milyen folyamatok alakítják választókerületi határaink kialakítását és azok hogyan termelik újra választási földrajzi különbségeket?

A határok és a különösképp a választókerületi határok társadalmi szempontból megalkotott vonalak. Társadalmilag hozzuk létre és tulajdonképpen ezzel összekapcsolunk, szétválasztunk és egyenlőtlenségeket is kialakítunk. A kialakult egyenlőtlenségek idővel kódolnak ismét új felosztásra ösztönöznek bennünket. Az előadás során interaktív módon bemutatásra kerül az, hogyan alakítjuk ki a választókerületi határainkat és azok hogyan hatnak vissza a társadalmi politikai folyamatokra. Ehhez segítségünkre lesz egy Amerikában népszerű játék, ami a választókerületek kialakítását és annak nehézségeit tárja a felhasználó elé

A programsorozat zárásaként forralt borral vendégeljük meg a kedves érdeklődőket!

Friss Hírek

A HÉTFA Kutatóintézet idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat hatásvizsgálat elkészítésében, amelyhez kérdőívezőket keresünk a programok idejére, különböző helyszínekre.

Ebben az évben szeptember 29-30-án kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája. A kérdőívezésre szeptember 29-én, pénteken délután kerül sor.

A felkészítési alkalmak várhatóan szeptember 22-én 14:00 és szeptember 26-án 17:00 órakor lesznek majd (választható, hogy melyiken veszel részt).

Az idei helyszínekről és programokról a folyamatosan frissülő Kutatók Éjszakája honlapon tájékozódhatsz.

Amennyiben tudnád vállalni a munkát, kérlek, jelezz vissza a csiteblanka@hetfa.hu és kutatokejszakaja@hetfa.hu e-mail címre legkésőbb szeptember 21-ig.

Kövess minket

Facebook YouTube