FeT_2019_hatodik

Földrajz és Te 2019 - hatodik előadás

A 2019-es Földrajz és Te programsorozatunk hatodik eseményére november 12-én (kedden) 18:30-tól kerül sor, melynek keretében két izgalmas téma is terítékre kerül. Enyedi Fruzsina: A zajnak soha nincs gazdája? Gracsek Alexandra: A bűnözés földrajza címmel tart előadást.

A zajnak soha nincs gazdája? - A városi zajterhelés társadalmi kihívásai (Enyedi Fruzsina)


A város moraja, hangja az adott város hangulatára jellemző, a mindennapi élethez és a kulturális tevékenységekhez kötődő hangok egyaránt fontosak, és befolyásolják az ott élők életminőségét. A városi zajt csökkenteni, a hangokat viszont védeni kell. Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre a zaj mérésére, befolyásolására?

A bűnözés földrajza – A kriminálgeográfia alkalmazhatósága különböző földrajzi léptékeken (Gracsek Alexandra)


A kriminálgeográfia tudományági besorolása a mai napig vitatott. Kriminológia? Geográfia? Valójában mindkettőhöz köthető. Az ismeretterjesztő előadás során kiderül, hogy a fiatal tudományág hogyan alakult ki, valamint szemléletes térképeken megnézzük, hogy világ – és regionális szinten hogyan változott a bűnözés intenzitása az utóbbi években, továbbá, hogy milyen okokkal magyarázhatók a jelentős területi különbségek. Az előadás második felében Szeged bűnözési térképe alapján keressük a választ arra a kérdésre, hogy helyi szinten a településszerkezet sajátosságai hogyan befolyásolhatják a közterületen elkövetett bűncselekmények előfordulását.


Helyszín: Krajkó Gyula tanterem

Friss Hírek

Kollégáink a PHOENIX projektünkről nyilatkoztak. Tanszékünk a kutatásban a Kelet-Közép Európai térséget képviseli.

Kövess minket

Facebook YouTube